Hummus na 4 sposoby. Przepisy i super filmik

Uwielbiam hummus, który jest idealny na każdą jedzeniową okoliczność – tak na śniadanie czy kolację, jak i jako dodatek do luźnego spotkania towarzyskiego. Może i pasta sama w sobie nie jest specjalnie urodziwa, ale jak smakuje!

Wystarczy miseczka pasty z ciecierzycy i świeże pieczywo, pita czy warzywa pokrojone np. w słupki, by cieszyć się obłędnym smakiem (choć znam takich, którzy na widok pasty z ciecierzycy, choćby nie wiem jak pięknie wyglądała, reagują ble i phi).

Mnie w hummusie pasuje wszystko – i jego oryginalny smak, i fantastyczna uniwersalność. Można go bowiem po swojemu doprawiać, finezyjnie kompilować, a i jeść na wiele sposobów. Nie trzeba też trzymać się ściśle przepisu – i tak po pewnym czasie każdy znajdzie swoją tajemną recepturę na idealny hummus.

hummus

By zrobić doskonały hummus potrzeba kilku składników. Jest to: ciecierzyca, czosnek, tahini (pasta sezamowa), sok z cytryny, pieprz, sól, opcjonalnie kumin (kmin rzymski) i oliwa. Tylko tyle wystarczy, by móc się nacieszyć domową, własnoręcznie zrobioną pastą.

hummus

Przyznaję, że jak zawsze, także w przypadku humusu, idę na skróty – używam cieciorki z puszki, a i nie robię samodzielnie tahini.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (lub szklanka ugotowanej. Jeśli gotujesz ciecierzycę, namocz ją na noc – dodając łyżeczkę sody, później gotuj przez godzinę, również z łyżeczką sody. Dzięki temu cieciorka stanie się odpowiednio miękka)
  • kilka łyżek tahini (pasty sezamowej)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania

Odsączoną ciecierzycę wrzuć do blendera, dodając: sok z cytryny, czosnek, tahini i przyprawy – miksuj przez 2-3 minuty na gładką pastę pozbawioną grudek. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek. Aby uzyskać pożądaną, aksamitną konsystencję, dodaj kilka łyżek zalewy z puszki lub zimnej wody (czystej albo z gotowania ciecierzycy)

Hummus włóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, posyp posiekaną natką pietruszki, papryką słodką czy orzeszkami.

Zerknijcie na świetną ściągę – filmik, na którym pismem obrazkowym zapisano doskonałe, bo ekspresowe przepisy na hummus w 4 wersjach: klasyczny, z papryką, ze szpinakiem i karczochami, z avokado.

Filmik – kliknij zdjęcie

hummus filmik

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW