Brownie z fasoli i banana: fit, zdrowe, bez mąki i cukru

Brownie z fasoli i banana jest niesamowite: nie ma w sobie mąki i cukru, dlatego jest i zdrowe, i fit. Smakuje bosko, a nie jest bombą kaloryczną. W ogóle nie czuć w nim warzywniaka – ciasto jest puszyste, wilgotne, takie jak trzeba. Ratuje, gdy dociśnie potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego i czekoladowego [a klasyczne brownie nie jest wskazane].

Składniki na brownie z fasoli i banana:

  • 1 puszka białej fasoli (odsączonej)
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 niecałe łyżki stewii).

Moje brownie piekło się w małej blaszce (18×14 cm), ale składniki można podwajać i piec ciasto w blaszce większej.

Sposób wykonania:

Składniki zmiksowałam i wlałam do blaszki wysmarowanej olejem. Piekłam w 180 stopniach z termoobiegiem 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.