Co zrobić z dyni – fajne przepisy i piękne zdjęcia

Dynie są piękne, szalenie fotogeniczne i bardzo smaczne. Jesienią przetwarzamy ich ogromne ilości. Co można zrobić z dyni? Najprościej – fantastyczną ozdobę. Wystarczy ją postawić w mieszkaniu, by powiało jesienią. A tak serio? Zupy (na słodko i na ostro, do wyboru, do koloru!), placki, placuszki, ciasta, serniki, curry, pasztety i zapiekanki.

dy

Dynia jest pożywna, smaczna, a także niskokaloryczna. Bogata w: beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wspomaga odchudzanie, odkwasza organizm, wspiera odporność. Co istotne – nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości!

we

Dynia to bardzo wdzięczny kulinarny temat. Jest wspaniała, bo nie wymaga nakładów pracy, by wyczarować z niej coś pysznego. Na dodatek tak esencjonalna, że nie trzeba za dużo nad nią główkować, by wydobyć smak i to, co najlepsze. To samograj!

we

Dynia pieczona i zupa-krem z dyni

Ja najczęściej gotuję pikantną zupę z pieczonej dyni – pod warunkiem, że nie zjemy jej po wyjęciu z piekarnika (co jednak dość często się zdarza).

dynia

Wystarczy zawalczyć z dyniową skorupą (najlepiej kupić dynię Hokkaido, która stawia stosunkowo niewielki opór), pozbawić pestek i farfocli, pociąć na kawałki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na mniej więcej 40 minut. Proces pieczenia należy kontrolować – jego długość zależy od wielkości i wieku dyni.

Zupę robię zaś następująco (2 opcje):

we

opcja 1. – na kawałku masła i kapce oleju kokosowego przesmażam pokrojoną na plasterki włoszczyznę (marchew, pietruszka, por, seler) i cebulę. Po kilku minutach zalewam całość wodą (tak zaczynam wszystkie zupy – to mój „bulion”).

1

Gotuję wywar warzywny około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaję obraną ze skóry dynię. Gotuję chwilę. Blenduję. Doprawiam.

W ruch idzie sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry, papryka chili (ilość symboliczna!), papryka czerwona, tymianek, czasem imbir. Co kto lubi.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta (ma być gęsta!), dolewam trochę przegotowanej wody.

opcja 2, ekspresowa: wraz z dynią piekę pokrojoną na 4. części cebulę i 2 ząbki czosnku, opcjonalnie kawałek papryki. Po upieczeniu warzywa wrzucam do wody (w ilości mniej więcej 1/4 wysokości garnka?), zagotowuję, blenduję i doprawiam (jak wyżej). I już.

we

Zupę podaję z grzankami/podpieczoną bagietką, prażonymi pestkami, najczęściej słonecznika. Zdarza się, że posypię ją wiórkami parmezanu lub grana padano.

Dyniowe przepisy

Jeśli nie macie w głowie przepisów i pomysłów na to, co z robić na obiad czy kolację z dyni, a nie chcecie eksperymentować, warto skorzystać ze sprawdzonych receptur. Pokażę Wam kilka przepisów z moich ulubionych blogów kulinarnych, które warto wypróbować (i przepisy, i blogi, rzecz jasna!).

Sernik dyniowy – Kwestia Smaku

sernik

Zupa dyniowa – Ania Starmach

zupa

Placki z dyni – Lawendowy dom

placki

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce – Kwestia smaku

zapiekana

 Ciasto z pomarańczą – Agnieszka MAci

ciasto

 Dyniowa terrina – Olga Smile

dyniowa

zdjęcie tytułowe – źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW