Jak zrobić mleko roślinne. Przepisy, grafika i ściągi

Mleko roślinne, choć tak naprawdę z mlekiem nie ma wiele wspólnego, bo jest napojem roślinnym, ma wiele zalet. To źródło wielu składników odżywczych i świetna alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i wszystkich tych, którzy nie chcą pić ogólnodostępnego mleka (tak od krowy, jak i ze sklepu). Sporo już o tym pisałyśmy, a dziś chciałyśmy tylko zamieścić krótką ściągę. Takie kompendium wiedzy i fajne przepisy: bazowy dla leniuchów, receptury nieco bardziej pracochłonne, a i rarytas – mleko różano-migdałowe.

Jak zrobić mleko roślinne? Przepis baza

Ten przepis przyda się w przypadku takich produktów jak sezam, wiórki kokosowe, słonecznik, migdały, orzechy.

  1. Moczymy szklankę produktu bazowego przez noc. W ten sposób pozbywamy się niepożądanych substancji.
  2. Płuczemy
  3. Dodajemy 4 szklanki wody.
  4. Miksujemy.
  5. Przelewamy przez gazę, wyciskamy.
  6. Mleko roślinne przechowujemy w lodówce, w szklanej butelce.

Jak zrobić mleko owsiane?

Ponieważ płatków owsianych nie trzeba moczyć, wystarczy, ze wymieszasz je z wodą (pół na pół albo 4 łyżki płatków owsianych i  400 ml wody). Zblenduj. Odcedź pulpę (za pomocą pieluchy czy gazy).

Jak zrobić mleko ryżowe?

Przygotuj 2 litry wody, 4 łyżki ryżu, sól i cukier (ksylitol) do smaku. Ryż opłucz, wsyp do wody, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na małym gazie przez dwie godziny. Całość ostudź, dodaj ksylitol i zblenduj na jednolitą masę. Przelej przez gazę do butelki.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Mleko koksowe możesz zrobić posługując się przepisem podstawowym, ale możesz też wycisnąć z niego więcej. Przygotuj szklankę wiórków kokosowych i 4 szklanki wody. Fajnie, jeśli będą to wiórki bez substancji konserwujących.

Wiórki namocz na noc, ale później całość przelej do garnka i podgrzewaj (mniej więcej do 60 stopni C). Następnie zmiksuj masę blenderem, przelej przez gazę.

A gdyby tak zaszaleć? Mleko różano-migdałowe

Co jest potrzebne do szczęścia? Szklanka migdałów, 3 szklanki wody, 2 suszone daktyle, 2 łyżki wody różanej, szczypta soli

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Odcedź, wrzuć do blendera, dodaj daktyle, wodę różaną i sól. Zalej wodą, miksuj 2 minuty. Przelej przez gazę do butelki. Przepis z Jadłonomii Marty Dymek

 

 

ps – wybaczcie to „wiórek kokosowych”

red. by me

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.