Pomidorowa na wiele sposobów – fajne przepisy na pomidorówkę

Hasło „pomidorowa” wyzwala we mnie dwie, a właściwie dwojakie reakcje. Jest to rozmarzony wzrok, ponieważ jestem wielką, największą na świecie fanką zarówno zupy pomidorowej, jak i pomidorów w ogóle. Reakcja druga to banan na twarzy. Dlaczego? No oczywiście dlatego!:

Wracając do pomidorowej, tak na serio, to mogłabym na jej temat napisać epopeję, elaborat, rozprawę naukową i poemat. Bo uwielbiam. To zupa mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się ze wszystkim, co dobre. To zupa – symbol (szczęścia). Mam do niej stosunek emocjonalny i wiele wspomnień. Gdybym je spisywała, mogłabym swą biografię poprowadzić kluczem „pomidorówki”. Bardzo mi się te pomidorowe chwile szczęścia kodują. To dziwne w sumie.

pom

Uwielbiam ją w każdej postaci – ponieważ jestem wielbicielką i smakoszką, rozkminiam każdy pomidorowy smak i każde z nim spotkanie. Wiem jedno – nigdy nie jadłam dwóch takich samych zup, z dwóch różnych garnków (choć moja babcia, mama i ciocia gotują baaardzo podobnie – ta sama szkoła!). Chcę przez to powiedzieć, że naprawdę każda pani czy pan domu ma swój przepis i patent na tę zupę.

pom

Najlepszą na świecie pomidorową jadłam u mojej bratowej, super sobie w tym temacie radzi moja siostra. Później jest wiele smaków bardzo dobrych, dobrych i przeciętnych, aż dochodzimy do pomidorowego koszmaru. To był rosół, zaprawiony koncentratem, zagęszczony mąką, podany z… pokrojonymi w ćwiartki, ugotowanymi ziemniakami. Wiadomo, jak pies głodny, to i szynkę zje, ale Jurek  – ja Ci tego nie zapomnę!

pom

Pomidorówka – miss niedzielnego obiadu, hicior na stołówkach szkolnych i szpitalnych, na rodzinnych uroczystościach, zwłaszcza tych, na których goszczą dzieciaki, z natury swej gardzące flakami bądź wyrafinowaną zupą brokułową z serem stilton i gruszkami. Pomidorowa sprawdza się w każdych okolicznościach. Ma po prostu wiele twarzy.

Z makaronem (najlepszy, taki prawdziwy, robiła moja babcia), z ryżem (także rozgotowanym tak, że ma cztery nóżki), z grzankami, lanymi kluskami, z kaszą jaglaną, z makaronem naleśnikowym, z kluseczkami ziemniaczanymi. Z pomidorów świeżych i pieczonych, z puszki, z passaty, z koncentratu. Na bulionach – warzywnych i mięsnych, jak i nie. Zabielane (tak w garnku, jak i na talerzu, tak śmietaną z kubeczka, jak i wersją słodką). Blendowana, jak i czysta, zagęszczana mąką. Oj tak – każdy ma swój sposób i swój pomidorowy smak.

pom

Do naszego menu wprowadzam różne warianty pomidorowej, w zależności od tego, czego domaga się moje podniebienie (i ile mam czasu). Ponieważ gotuję zawsze tak, jak mi w duszy gra, a nie ściśle tak, jak dyktuje przepis, dzieje się różnie. Sięgam po pomidory w różnej formie. Niezmienne jest jedno. Bazą każdej mojej zupy, nie tylko pomidorowej, są podsmażone na maśle (i oleju kokosowym) warzywa: najczęściej włoszczyzna plus seler naciowy (pół łodygi) i kawałek cebuli. Nie gotuję zup na mięsie czy kościach.

pom

Czasem jest to elegancka, zupa-krem z passaty z delikatnym makaronem albo swojska wersja pomidorowej w wydaniu „stołówkowym”, gdzie do przesmażonych, pokrojonych warzyw dodaję wodę, gotuję 30 minut. Dorzucam mniej niż pół szklanki ryżu. Gotuję 15 minut. Wlewam passatę/dodaję przecier (jeśli pomidory z puszki, to zblendowane) i czosnek. Po zagotowaniu dodaję trochę jogurtu greckiego lub mleka, a także odrobinę siemienia lnianego (by zagęścić temat). I dużo, dużo siekanej natki pietruszki. Acha, obowiązkowo doprawiam – sól, pieprz, lubczyk, papryka wędzona, kilka ziarenek cukru, odrobina czosnku. I przenoszę się w czasie – znów chodzę do 3. klasy i wpadam w biegu, na długiej przerwie, na stołówkę szkolną.

Ale nie tylko pomidorowa ma różne oblicza. Każda zupa może mieć oblicze pomidorowe! Dlaczego? Bo pomidory świetnie dopełniają zupę rybną czy tę z czerwonej soczewicy, jak i wariacje kapuściane. No!

pom

Wszystkim wielbicielom pomidorowych smaków podsuwam 5 fantastycznych przepisów na pomidorówkę. Pochodzą ze znakomitych, smakowitych, moich ulubionych blogów.

5 fantastycznych przepisów na pomidorówkę – na wiele sposobów

pom

 

Pomidorowa ze świeżych pomidorów – Jadłonomia

pomidorowa

Zupa rybna pomidorowa – Kwestia smaku

pomidorowa

Pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym – Lawendowy dom

pomidorowa

Pomidorowa z cukinią z Dorota smakuje

dorota

Pomidorowa – Olga Smile

także z z passaty lub koncentratu

pomidorowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.