Sernik z rosą. Sprawdzony przepis

Jeśli chodzi o ten oto sernik, najbardziej wyjątkowy z wyjątkowych, najstarszy z najstarszych, sprawa ma się tak, że w jakich ilościach by nie występował, to i tak – jeśli spotkanie będzie trwało dłużej niż jedno popołudnie – będziemy toczyć walkę o kolejne kawałki, do ostatniego okruszka.

To ciasto kusi, rozpływa się w ustach, nęci. A ta pianka… Lubią go nawet ci, którzy są zadeklarowanymi wrogami serników jako takich.

Spód: jajko, 1/2 szklanki mąki, 1/3 margaryny, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wrzucić składniki do miski, połączyć palcami i wyłożyć masę na spód blaszki wysypanej bułką tartą.

Masa: 1 kg twarogu „w wiaderku”, najlepiej Piątnica (to ważne),  niepełna szklanka cukru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 3 łyżki oleju, 5 żółtek, 1/2 litra mleka, budyń śmietankowy

Przepis

Ważne, by składniki miały temperaturę pokojową. Nie jest z kolei ważna kolejność miksowania, dlatego łączymy je wszystkie, oprócz mleka – dodajemy je na końcu.

Masą zalać spód, piec 50 minut w 190 stopniach. W międzyczasie ubić pianę z białek, które zostały i z 0,5 szklanki cukru. Wylać na ciasto, piec 10-15 minut.

sernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.