Tarta ze śliwkami

Nasz dom, niedziele zwłaszcza, od późnego lata (kiedy pojawiają się śliwki) do wczesnej zimy (kiedy śliwki ostatecznie znikają z naszej zamrażarki) pachnie tartą ze śliwkami. Lubię ją piec – jest nie tylko obłędnie pyszna, ale i nie wymaga wielu godzin spędzonych przy kuchennym blacie. To idealne proporcje nakładów i profitów. No i mam do niej słabość.

aaaf

Tarta jest super. Elegancka, smaczna i genialna w swej (także wykonawczej) prostocie. Ciasto w roli tła i dominująca soczystość kwaskowatych owoców. Do tego cynamon i kruszonka… Ideał.

Przepis

Clipboard02

Sposób przygotowania

TartCrust_01

Dzieje się to tak:

W misce siekam mąkę z masłem, dodaję cukier i żółtko. Szybko zagniatam ciasto. Wykładam je na wysmarowaną tłuszczem (najczęściej olej kokosowy) okrągłą blaszkę do tarty. Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotowuję śliwki. Dzielę je na pół i – pozbawione pestek – posypuję delikatnie cukrem.

Nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Wstawiam nakłute widelcem ciasto. Zapiekam przez 20 minut. Często, zwłaszcza kiedy śliwki są mało dojrzałe, wykładam je na małą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piekę obok.

Na zapieczoną tartę wykładam śliwki. Posypuję cynamonem. Najczęściej, choć nie zawsze, sypię kruszonkę (jeśli potrzeba do niej więcej cukru niż w przepisie – dodaj śmiało). Piekę kolejne 25 minut (czasem trzeba dłużej – wyczuj swój piekarnik).

Całość oprószam cukrem pudrem.

One thought on “Tarta ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.