Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach plus 5 genialnych przepisów

Bardzo lubię szparagi, choć odkryłam je dość późno. Zawsze mnie kusiły – są przecież takie ładne, wręcz wytworne, ale ilość pytań i zagadek, jakie pojawiały się w mojej głowie na samą myśl „szparag” bardzo mnie w kulinarnych zapędach studziła. No bo czy, jak i jak długo je gotować? Czy obierać? Jak jeść i czym doprawiać? Wydawało mi się, że by samodzielnie przyrządzić szparagi, trzeba posiąść wiedzę tajemną – że są tak skomplikowane w obsłudze, co wyrafinowane z natury. Tymczasem okazało się, że sprawa jest prosta. Im mniej kombinowania, tym lepszy efekt.

we

Szparagi… w pigułce

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni – od początku maja do końcowych tygodni czerwca (choć już w kwietniu można kupić szparagi np. włoskie). Szkoda, bo szparagi są nie tylko piękne, smaczne, kulinarnie wdzięczne, ale i szalenie zdrowe.

Szparagi zapobiegają powstawaniu nowotworów, wspomagają kobiety karmiące piersią. Są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Szparagi zawierają: witaminy B, C, E, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, błonnik, asparginę i inulinę, czyli są bombą witaminowo-mineralno-probiotyczną. To także jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Pięknie o szparagach – białych, fioletowych i zielonych (to pędy tego samego gatunku – ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy) – opowiada Pascal Brodnicki.

Czy szparagi trzeba obierać?

Jeśli chodzi o obieranie szparagów, to szkoły są różne. O ile wszyscy jednomyślnie twierdzą, że obieraczką należy potraktować szparagi białe, o tyle w przypadku zielonych zdania są podzielone. Osobiście stoję na stanowisku, że młode i cienkie obierania nie wymagają. Grube zielone zaś i białe należy obrać obieraczką do warzyw, ale uwaga! Zielone tylko do połowy długości, zaś białe – prawie do samych główek.

Zobaczcie, jak fajnie ten temat potraktował Karol Okrasa:

Jak przyrządzać szparagi?

Szparagi można gotować, piec, dusić, a i jeść na surowo. U nas najczęściej albo lądują na kilkanaście minut w piekarniku czy na patelni – zawsze z masłem, czasem z parmezanem. Często je tez grillujemy.

Szparagi zawsze przed przyrządzaniem trzeba umyć i odłamać lub odciąć twarde końce (fajne jest to, że same złamią się w odpowiednim miejscu). A potem:

Świeże szparagi można:

  • ugotować w wodzie (najlepiej w specjalnym, wąskim garnku z sitkiem lub w zwykłym garnku, ale wówczas szparagi muszą być związane, ustawione w pozycji pionowej, a ich główki muszą być ponad wodą – by równo się ugotowały, są przecież najbardziej twarde na dole.),
  • ugotować na parze lub w mikrofalówce,
  • można je też grillować (posmarowane oliwą, również na patelni grillowej),
  • upiec w piekarniku (także posmarowane oliwą lub z masłem, posypane solą i pieprzem, a np. na koniec posypane parmezanem),
  • udusić na głębokiej patelni z masłem (smażyć pod przykryciem),
  • a i jeść na surowo.

Czas gotowania i pieczenia zależy od koloru (rodzaju) szparagów, od ich grubości oraz od tego, czy zielone zostały obrane, czy też nie.

I tak:

  • szparagi zielone – cienkie lub obrane gotujemy ok. 3-5 minut.
  • szparagi zielone (grubsze i nie obrane), a także białe – gotujemy około 12-15 minut.
  • szparagi zielone dusimy na głębokiej patelni z masłem (ok. 8-10 minut) – ja je tnę na połówki, ponieważ inaczej mi się nie mieszczą, i najpierw podduszam/przesmażam lekko te grubsze części,
  • pieczemy zaś kilkanaście minut w 200 (około 11 minut).

Ale! Ze szparagami trzeba bardzo uważać – łatwo je przegotować (lub spalić), a wtedy stają się łykowate i włókniste. Dlatego najlepiej być czujnym i po upływie minimalnego czasu wyjąć jedną sztukę na spróbowanie i przekroić.

Zobaczcie jak gotować szparagi (Dorota in):

Co zrobić ze szparagów?

Szparagi lubią być starterem czy przekąską, dodatkiem do dania głównego, składnikiem risotto i makaronów, sałatek, tart i pizzy. Można też z nich robić pyszne zupy-kremy.

Ale przede wszystkim są doskonałe w wersji solo. Ugotowane wystarczy posypać parmezanem, dodać odrobinę masła czy cytryny (ja sypię jeszcze natkę pietruszki) lub polać sosem – np. beszamelowym. I voila!

Szparagi są super na grilla, na zwyczajny obiad i romantyczną kolację. I na kanapkę.

szparag

weszparagi

Fajne przepisy – szparagi w roli głównej

Przepisy na różne dania ze szparagów pochodzą z naszych ulubionych blogów kulinarnych. Wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nazwę, by przenieść się do szczegółowej receptury.

1

Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów – Kwestia smaku

 Jako dodatek do dania lub samodzielna przekąska.

szparagi

1

Szparagi w cytrynowej cukinii – Jadłonomia

Szparagom do twarzy nie w szynce parmeńskiej i nie w boczku, a w plastrach cukinii marynowanej w cytrynie i oliwie.

szparagi

1

Wiosenna zupa ze szparagami, ziemniakami i fetą – Kwestia smaku

 Zabielana gęstą śmietaną i doprawiona koperkiem.

szparagi

1

Tarta ze szparagami – Lawendowy dom

Ta tarta uda się nawet początkującej kucharce i można ją modyfikować na wiele sposobów.

szparagi

1

Makaron ze szparagami – Olga Smile

Makaron ze szparagami w wersji wegetariańskiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście go sobie jeszcze czymś wzbogacili…

szp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Strona WWW

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.